Op 24 maart is de jaarvergadering van onze vereniging gepland in de Majorcabar.
De aanvang dit jaar om 19:30 uur.
Aansluitend is er een lezing door Paul Spapens met als onderwerp “Bijgeloof in Brabant”.

Verslag jaarvergadering 26-03-2014
Agenda jaarvergadering
Balans per 31-12-2014
Resultatenrekening 2014
Jaarverslag 2014
Jaarverslag heemzolder 2014
Jaarverslag redactie Griensvenneke

‘Bijgeloof in Brabant’ is het onderwerp van een lezing die op dinsdag 24 maart wordt georganiseerd door heemkundekring ‘Op die Dunghen’ in Den Dungen wordt georganiseerd. De lezing wordt gegeven door Paul Spapens. Deze Brabantse journalist en schrijver is gespecialiseerd in Brabants volksgeloof. Bijgeloof is daar een tot de verbeelding sprekend en voor iedereen herkenbaar onderdeel van.

Op initiatief van heemkundekring ‘Op die Dunghen’ wordt de (interactieve) lezing gegeven in de Majorcabar, Poeldonk 17 in Den Dungen. Aanvang: 20.30 uur. Paul Spapens staat garant voor een plezierige lezing. Hij is voormalig dagbladjournalist en hij publiceerde tientallen boeken over Brabantse onderwerpen, in het bijzonder immaterieel erfgoed.

Paul Spapens baseert zijn lezing deels op zijn boek ‘Bijgeloof van alledag’. In dit succesvolle boek geeft hij voor elke dag van het jaar een voorbeeld van een bijgelovige praktijk. Zijn journalistieke achtergrond blijkt uit de keuze van de voorbeelden. Deze staan zeer dicht bij de belevingswereld van vandaag. Tijdens zijn lezing laat Paul Spapens zien dat bijgeloof nadrukkelijk een onderdeel is van het leven van de Brabander van nu.

Talrijke bekende uitingen passeren de revue, zoals het afkloppen op (blank) hout, niet onder een ladder doorlopen, ‘gezondheid wensen’ als iemand niest en het fenomeen van het gelukbrengend hoefijzer. Tijdens de lezing worden op een deskundige manier achtergronden, herkomst en dergelijke beschreven. Én getoond, want het interessante verhaal wordt ondersteund door talrijke mooie foto’s.

Bijzonder aan deze lezing is dat hij ‘interactief’ is. Voortdurend nodigt Paul Spapens de bezoekers uit om zelf met voorbeelden te komen van bijgelovige praktijken. Het onderwerp roept veel herkenning op. De lezing sluit aan bij een groeiende belangstelling voor het fenomeen van bijgeloof.