[In het begin van de jaren 1990 waren Charles en Marijke de Coster op zoek naar de stamboom de Coster. Ze kwamen in Buken terecht en werden naar de elektriciteitswinkel van Willy Vander Velden gestuurd. De echtgenote en de moeder van Willy Vander Velden waren beiden leden van de familie De Coster. En Charles de Coster kon met de Bukense gegevens de stamboom aanvullen. Marijke was secretaris van de heemkunde vereniging ’Op die Dunghen’ van Den Dungen, een deelgemeente van St.-Michielsgestel bij ’s Hertogenbosch in de provincie Noord-Brabant in Nederland. Charles en Marijke de Coster lanceerden een uitwisseling tussen een Nederlandse en een Belgische heemkring. Willy Vander Velden deed een beroep op Dr. Henri Vannoppen en zo ontstond de jumelage in 2000.

Langs Vlaamse kant werkte de Cultuur-Historische Vereniging van Erps-Kwerps en de Gidsenbond Midden-Brabant samen, langs de Nederlandse kant de heemkring Op die Dunghen. De afspraak was de verkenning van het gebied op 2de paasdag en de busreis als gevolg daarvan op de laatste zondag van juni of op de eerste zondag van juli. Op 2 juli 2000 trokken we naar Nederland. We bezochten het kasteel van Heeswijk, de kerk van Sint-Jacobus de Meerdere in Den Dungen en het Museum ’t Brabants Leven in Den Dungen. Voorzitter Harrie Maas, een historicus en de man van de monumentenzorg in Noord-Brabant, leidde ons rond in Den Dungen, dat vooral bekend was om zijn fraaie boerderijen. Het werd een topper. Het volgend jaar op 24 juni 2001 kwam Nederland naar België. Op het programma stonden een bezoek aan de prinselijke kerk van Everberg, aan de ijskelder, aan de abdij en de oude pastorie van Kortenberg, een ontvangst met receptie in de raadszaal en een bezoek aan de St.-Veronakapel te Leefdaal, die terugging tot de Karolingische periode. Er volgde een koffietafel in de zaal van het R.V.T. O.-L.-Vrouw van Lourdes te Erps.

In Nederland bezochten we de volgende jaren o.a. ’s Hertogenbosch, Geertruidenberg, Nieuw-Herlaer, het concentratiekamp Vught, de Norbertijnerabdij van Berne, de Kildonkse molen, het Boerenbondmuseum te Gemert, de Zuider Waterlinie met Ravenstein en Grave. In België stonden we in voor bezoeken aan o.a. het Witloofmuseum te Kampenhout, Grimbergen, Scherpenheuvel, de abdij van Averbode, Waterloo, de expo ‘Het Charter van Kortenberg’, het kasteel van Gaasbeek, de abdij van Tongerlo met het da Vincimuseum, het begijnhof van Aarschot en de Oranjestad Diest.

Op zondag 26 juni 2016 kwamen Op die Dunghen met voorzitter Cor Schakenraad en erevoorzitter Harrie Maas met een bus met 50 deelnemers naar het Erfgoedhuis Kortenberg. Daar werden ze ontvangen met ‘Everbergse broektessen’ (appelflappen) en koffie of thee. Vandaar uit naar al het nieuwe in Waterloo: het pachthof van Hougoumont, het Mémorial 1815 en een diner in Mont-Saint-Jean waar de Prins van Oranje, de latere koning Willem II, gewond in de slag bij Waterloo, verzorgd werd. ’s Avonds was er de receptie en de Brabantse koffietafel in het Erfgoedhuis Kortenberg met de inzet van een 10-tal medewerkers. Volgend jaar bestaat de heemkring ‘Op die Dunghen’ 50 jaar en is het de 15de jumelage waarschijnlijk met een bezoek aan de stad Breda.

Ook wetenschappelijk zijn er uitwisselingen. Het Erfgoedhuis Kortenberg zorgde voor een studie over Sonnius, pastoor van Meerbeek en als bisschop van ’s Hertogenbosch in de 16de eeuw de stichter van de parochie van Den Dungen voor het tijdschrift ‘Het Griensvenneke’ van Den Dungen. Harrie Maas uit den Dungen zorgde voor een studie over ’s Hertogenbosch en omgeving ten tijde van het ‘Charter van Kortenberg’ (1312) voor ons tijdschrift ‘Curtenberg’.
Het Erfgoedhuis Kortenberg was de initiatiefnemer en leverde ook heel wat auteurs voor het boek ‘De Grote Oorlog in het Klein’, een samenwerking tussen Noord-Brabant, Antwerpen en Vlaams-Brabant rond WO I. Zo timmeren ook de Kortenbergse heemkringen mee aan het ‘Europa der heemkringen’ waar de doodgewone burgers mekaar ontmoeten en leren samenwerken. De jumelage met Den Dungen is nu een organisatie van het Erfgoedhuis Kortenberg, de Gidsenbond Dijleland en van Heemkunde Vlaams-Brabant.

Historie jumelage Den Dungen-Midden-Brabant
1. 2 juli 2000: Nederland: kasteel van Heeswijk, kerk Den Dungen, museum ’t Brabants Leven in Den Dungen.
2. 24 juni 2001: België: Everberg (kerk, ijskelder), Kortenberg (abdij, pastorie, ontvangst in de raadszaal), Leefdaal (St.-Verona).
3. 6 juli 2003: Nederland: ’s Hertogenbosch (Zwanenbroedershuis, boottocht op de Binnendieze, Sint-Janskathedraal).
4. 27 juni 2004: België: Kampenhout (Witloofmuseum), Grimbergen (de abdij, het kasteel, het Museum voor Oudere Technieken en de watermolens) en het monumentendorp Erps.
5. 2 juli 2006: Nederland: Seldensate (poortgebouw), Heeswijk (Meierijsche Museumboerderij te Heeswijk Dinther), en Geertruidenberg (Hollands Brabant, stadswandeling en Monumentenhuis Brabant).
6. 5 oktober 2008: België: Heverlee (Arenbergkasteel), Sint-Pieters-Rode (kasteel van Horst), Wezemaal (kerk en pastorie), Scherpenheuvel-Zichem (abdij Averbode, Zichem, basiliek Scherpenheuvel).
7. 5 juli 2009: Nederland: vaartocht op de Dommel, kasteel Nieuw-Herlaar, concentratiekamp Vught, Doveninstituut Sint-Michielsgestel.
8. 11 juli 2010: België: Plancenoit, Waterloo (Napoleon in alle facetten).
9. 3 juli 2011: Nederland: Berne (Norbertijnerabdij), Kildonkse molen, vaartocht op de Maas bij Heusden, vestingstad Heusden, ministaat Bokhoven (kerk en kasteel).
10. 24 juni 2012: België: Charter van Kortenberg, Alsemberg (Centrum lambiek), Beersel (kasteel), Gaasbeek (kasteel).
11. 30 juni 2013: Nederland: Gemert (Boerenbondmuseum, kasteel Duitse Orde), ’s Hertogenbosch (de Bastionder en stadswandeling).
12. 29 juni 2014: België: Aarschot (’s Hertogenmolens, begijnhof), Tongerlo (abdij en da Vincimuseum) en Diest (graf van Filip-Willem van Nassau in de Sint-Sulpiciuskerk, het Hof van Nassau en de Warande).
13. 29 juni 2015: Nederland: de Zuider Waterlinie: Ravenstein (stellingmolen De Nijverheid, archeologische opgravingen bolwerk begin 16de eeuw, Sint-Luciakerk) en Grave (Hampoort met Graafs Museum en bolwerk De Kat).
14. 26 juni 2016: België: Waterloo (Hougoumont, Orangerie du Prince, Mémorial 1815) (Het nieuwe Waterloo).
15. 29 oktober 2017: Bezoek Breda (Begijnhof, Grote Kerk, Sint- Antonius van Paduakerk en Kasteel van Breda.
16. 1 juli 2018: Bezoek aan Brabantse Kempen en Waals Brabant
17. 30-06-2019: Bezoek aan het kasteel Stapelen te Boxtel, bezoek aan de buurtschap Straten en een bezoek aan de Merodegemeente Oirschot.
2020-2022: Geen uitwisselingen vanwege Corona.
18. 25-06-2023: Bezoek aan de Abdij van Park, het Ondergoed-en Lingeriemuseum te Putte en het Depositum Heemkundig Museum Het Molenijzer.

Door: Dr. Henri Vannoppen