Archives for the ‘Nieuws’ Category

13 sep 2018
0

Bezoek HKV Reusel aan Den Dungen

Klik hier voor de fotopresentatie

Nieuws

No tags here

9 jul 2018
0

Verslag van de reis naar Belgie

Klik hier voor het verslag

Nieuws

No tags here

24 jun 2018
0

Griensvenneke 2018-2 verschenen

Het tweede Griensvenneke van 2018 is verschenen met de volgende inhoud:

Henk van Gestel: Ansichtkaarten als afscheidsgroet
Harrie Maas en André Schoones: Dungense bakkers, deel 4: Van Osch
Kees van Oudheusden: Bidprentjes op de site van “Op die Dunghen”
André Schoones: Miranda van Breugel, wereldkampioen Hapkido en Hanmudo
Henk van Gestel: Den Dungen en Maaskantje in het nieuws (5)

Nieuws

No tags here

6 jun 2018
0

In memoriam Bets van Amelsvoort – Kappen (1922-2018)

Op 21 april overleed op 95-jarige leeftijd Bets Kappen. Ze werd geboren in Den Dungen op 24 augustus 1922. Op haar gedachtenisprentje enkele treffende zinnen die haar heel goed typeren: “Ik heb altijd van het leven gehouden. We hadden wel niet alles, maar dat hoefde niet voor mij. Ik was gelukkig.

Inderdaad in haar jonge jaren, met name tijdens de crisis van de jaren dertig en tijdens de oorlogsperiode, was het thuis geen vetpot. Maar het had zo ook zijn positieve kanten, namelijk te waarderen wat je wél hebt. Bets was daar een toonbeeld van.

Na haar huwelijk met Paul van Amelsvoort woonde ze een tijdlang buiten het dorp, maar Den Dungen bleef trekken. De boerderij Grinsel 54 werd gekocht en al snel werden beiden lid van de Dungense heemkundevereniging. Bets en Paul hadden een brede interesse: (lokale) geschiedenis, boerderijbouw, schilderkunst, ambachtelijk werk, literaire rijmen en volksliederen. Tot vlak voor haar overlijden kon ze haar omgeving verrassen met het opzeggen van oude rijmen en spreuken.

Bets was ook heel gastvrij. In de jaren zeventig was hun boerderij het decor van een gezellige verenigingsactiviteit van de Dungense heemkundevereniging. Onder het genot van een hapje en een drankje was het daar goed toeven.

In januari 1988 werd Bets lid van het bestuur van de heemkundevereniging. Ze zou vijftien jaar in het bestuur blijven, tot februari 2003. Bets was een bedachtzame en wijze vrouw. Ze liet niet meteen van zich horen, maar wat ze zei sneed wel hout. Zoals de keer, toen het bestuur een goede bestemming moest zien te geven aan de schenking van Frank Sweens. Na zijn overlijden had de Dungense heemkundevereniging in 1989 een bedrag van ƒ 20.000,- gekregen. Toen dat bekend werd, kwamen er allerlei suggesties om het geld te besteden. Een daarvan was zelfs het laten overvliegen van een oude Dakota of Spitfire in het kader van de vijftigjarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog in mei 1990. Maar dat wilde het bestuur niet. Dan zou het geld letterlijk en figuurlijk de lucht in gaan. Het bestuur wilde een duurzame bestemming van het geld, bijvoorbeeld een boekenfonds. Bets sprak toen de wijze woorden om notaris Wedemeijer hierover te raadplegen. En zo geschiedde. Het heeft geresulteerd in de oprichting van “Stichting Het Frank Sweensfonds”, die voor heemkundevereniging “Op die Dunghen” van grote betekenis is geweest… en dat nog is!

Bets was ook iemand met oog voor detail en gevoel voor decorum. Dat kwam bijvoorbeeld tot uiting bij de inrichting van tentoonstellingen die door de vereniging werden georganiseerd.

Bets is er niet meer. Maar wij zullen niet vergeten wat zij voor de vereniging heeft gedaan en heeft betekend.

 Bets, dankjewel!

Nieuws

No tags here

6 jun 2018
0

www.in1900.nl is offline gehaald

In verband met de nieuwe privacy-wet hebben wij ons genoodzaakt gezien om www.in1900.nl uit de lucht te halen.

Nieuws

No tags here

17 dec 2017
0

Uitslag Rabobank Clubkas Campagne 2018

Die uitslag Rabobank Clubkas Campagne 2018 is bekend. We kregen 140 stemmen. We willen stemmers bedanken voor hun steun

Nieuws

No tags here

2 nov 2017
0

Zondag 29 oktober was de 15e uitwisseling met Erps-Kwerps

Jumelagebezoek aan Breda, de Nassaustad bij uitstek, op 29 oktober 2017
door Dr. Henri Vannoppen

1. 50 jaar heemkundevereniging ‘Op die Dungen’
Sinds 2000 onderhouden het Erfgoedhuis Kortenberg, de Gidsenbond Dijleland en Heemkunde Vlaams-Brabant een jumelage met de heemkundevereniging ‘ Op die Dunghen’ in Nederland. Al vele mooie uitwisselingsbezoeken zijn tot stand gekomen. Deze heemkring bestaat dit jaar 50 jaar (1967-2017) en wil ons als topper een bezoek aanbieden aan Breda, de Nassaustad bij uitstek. Breda is historisch gezien de bakermat van het Nederlandse Koninklijk Huis.

2. Koffie en Maaskantse Broeder
Met 47 vertrokken we uit Midden-Brabant naar Noord-Brabant. Om 10u kwamen we aan op het Kloosterplein in Breda (bij het Holland Casino). We werden er opgewacht door erevoorzitter Harrie Maas en oud-voorzitter en nu bestuurslid Cor Schakenraad. Vandaar was het een korte wandeling naar het Begijnhof voor ontvangst met koffie en ‘Maaskantse Broeder’, een lekkernij van Den Dungen-Maaskantje. Daar maakten we ook kennis met de nieuwe voorzitter Jaap Claerhoudt. Met 50 waren we volledig.

3. Het begijnhof van Breda
Na een powerpoint-presentatie door de beheerder van het Begijnhof over de historische ontwikkeling van het complex volgt de rondleiding met het bezoek aan het de Begijnhofkerk. Het Begijnhof van Breda werd opgericht in 1267 door Hendrik, Heer van Breda. In 1531 verhuisde het Begijnhof naar de Catharinastraat. Bij het 16de eeuwse Begijnhof vinden we het Catharinakerkje en de woning van de bewaarder. De laatste begijn overleed in 1990. In 2017 viert men het 750-jarig bestaan van de instelling.

4. De Grote Kerk, een Brabants topmonument
In de ontvangstruimte van het Begijnhof kregen we ook de nodige uitleg en een film over de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Breda, ook de Grote Kerk genoemd, één van de vier Brabantse topmonumenten. De Grote Kerk werd gebouwd tussen 1410 en 1547. Het is een kruisbasiliek, opgetrokken in Brabantse gotiek. De kerk is sinds 1637 protestants.
Zeer bijzonder is de Prinsenkapel met het bladgoud plafond, waar de voorvaderen van het Nederlandse Koninklijke Huis liggen begraven. Ze werd gebouwd in de periode 1520-1525 in opdracht van Graaf Hendrik III van Nassau-Breda. Men vindt er het praalgraf van Engelbrecht II van Nassau. In de kerk vinden we ook de graven van Jan II en Jan III van Polanen, heren van Breda.

5. Diner in Humphrey’s
Om 12u30 volgde het lekkere diner in Humphrey’s. Voor iedereen was er Italiaanse pomodori-soep. Daarna was er keuze tussen vlees-en visgerecht.
Het vleesgerecht was mixed grill: een spies met biefstuk, Black Angus burger (rundsvlees uit het oosten van Schotland of uit de V.S.), varkenshaas, spek en scharrelkipfilet, champignons, paprika, ui en aioli (knoflooksaus)
Het visgerecht was snoekbaars met spaghetti nero (zwarte pasta met inkt van inktvis), spinazie en een paprikasaus. Bij het hoofgerecht worden ook frietjes, salades en appelcompote geserveerd.

6. Het Baroniemonument, Valkenberg, ‘Vuile Jan’ en de katholieke kathedraal
In de namiddag volgde een korte wandeling met gids vanaf het VVV-kantoor aan de Willemstraat nr. 17. Het monument van de Baronie van Breda gaf de verbanden weer tussen de Heren van Breda en de Nederlandse Koninklijke Familie en de dorpen, die deel uitmaakten van het Land van Breda met hun wapenschild. We wandelden door het Park Valkenberg, aangelegd door de Nassau’s, naar het kasteel van Breda, waar de Nassau’s zetelden. Het was versierd met beelden van helden uit de Oudheid. Het beeld van de god Hercules is in Breda gekend als ‘Vuile Jan’, een verzamelplaats voor de jongeren. We wandelden naar de Onze Lieve Vrouwekerk in Brabantse gotiek, nu een protestantse kerk, en vervolgens naar de Sint- Antonius van Paduakerk, de katholieke kathedraal van Breda, een Waterstaatkerk.

7. Het kasteel van Breda
Het eindpunt was het kasteel van Breda met zijn verdedigingstorens. Dit complex is sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie. in 1128 stond hier reeds een burcht. Graaf Hendrik III van Nassau gaf in 1534 de opdracht aan architect Thomas Vincidor de Bologna om de oncomfortabele burcht om te
vormen tot een luisterrijk renaissancekasteel.

8. Naar de Meerberg te Teteringen
Vanuit Breda vertrokken we naar de Meerberg in Teteringen. Na een drankje
werd de broodmaaltijd genuttigd. Voorzitter Jaap Claerhoudt van ‘Op die Dunghen’ overhandigde het nieuwe schitterende boek ‘Dorp tussen behoud en verandering. Den Dungen 1967-2017’ aan Dr. Henri Vannoppen en aan Willy Vander Velden, de basisleggers van deze jumelage in Vlaams-Brabant. Dr. Henri Vannoppen, voorzitter van het Erfgoedhuis Kortenberg, dankte het bestuur van Op die Dungen en nodigde hen uit om volgend jaar België te bezoeken. Hij wees er ook op dat pastoor Joannes-Henricus De Backer van Kwerps, de pastoor, die in 1897 de Sint-Petruskerk herbouwde, op 20 februari 1920 in Teteringen overleed. Hij verbleef als rustend pastoor in Breda.

Nieuws

No tags here

27 okt 2017
0

Jaap Claerhoudt neemt stokje over van Cor Schakenraad

Zoals afgesproken tijdens de afgelopen jaarvergadering heeft op 11 oktober 2017 Jaap Claerhoudt het voorzitterschap overgenomen van Cor Schakenraad. Vanaf dat moment is Cor Schakenraad bestuurslid.

Nieuws

No tags here

2 okt 2017
0

Bezoek begraafplaats Orthen

Zondag 1 oktober hebben we met een groep van ongeveer 20 personen begraafplaats Orthen bezocht. Hier zijn vele bekende personen begraven, waarom de Dungenaar Monsigneur Godschalk.
Dit was de de laatste publieksactiviteit van ons jubileumjaar.

Nieuws

No tags here

1 okt 2017
0

Bestellen nieuw boek

Ter gelegenheid van haar jubileum publiceert Heemkundevereniging “Op die Dunghen” vijftig jaar dorpsgeschiedenis in één boek!

De redactie werd geïnspireerd doordat deze periode overeenkomt met de jaren waarin Chr. van Beurden zorg droeg voor het zielenheil van zijn parochianen in Den Dungen en Maaskantje. Het boek beschrijft een halve eeuw waarin het dorp veranderde en toch ook werd behouden.

Met de titel “Dorp tussen behoud en verandering. Den Dungen 1967-2017”, is één ding zeker:

het 144 pagina’s tellende boek met veel niet eerder gepubliceerde full-color foto’s is voor velen een “feest van herinnering”.

De verkoopprijs van het boek is € 25,00.

Hoet boek is te koop bij:
Henk van Gestel, Bramenbos 12, Sint Michielsgestel, 073-594 14 03
Perry Pijnappels, Dries 7, Sint Michielsgestel, 073-850 72 03
Cor Schakenraad, Malders 2, Den Dungen, 073-594 26 85
Boekhandel Adr. Heinen, Kerkstraat 27, Den Bosch

Niet in de gelegenheid het boek te kopen. U kunt het ook op laten sturen. Vul dan onderstaand formulier in en maak het verschuldigd bedrag verhoogd met 4,50 per boek over naar rekeningnummer NL80RABO0112990908 t.n.v. HKV Op die Dunghen o.v.v. Boek2017, uw postcode en huisnummer. Deze informatie staat ook nog in de bevestigingsmail.

 

Bestellen? Klik hier

Nieuws

No tags here