Maandagavond 18 november 2024 geeft historicus Tom Sas op uitnodiging van Heemkundevereniging ‘Op die Dunghen’ een lezing over Nederland en de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

 

Nadat in de zomer van 1914 de oorlog buiten onze landsgrenzen losbarstte, verklaarde Nederland zich neutraal. De Grote Oorlog, die van 1914 tot 1918 zou duren, kende een allesvernietigend karakter. De oorlog werd onder meer gekenmerkt door een slijtageslag in de loopgraven, massale stormlopen die in bloed gesmoord werden en het gebruik van nieuwe wapens. In het eerste deel van zijn lezing schetst Tom Sas een beeld van deze oercatastrofe van de twintigste eeuw.

 

Lang bestond het beeld dat Nederland na de neutraliteitsverklaring zich achter de dijk had getrokken en de mensen overgingen tot de orde van de dag. In het vervolg van zijn lezing laat Tom Sas zien dat dit beeld moet worden genuanceerd. De Nederlandse neutraliteit diende gedurende de oorlogsjaren gewapenderwijs te worden verdedigd. In de Nederlandse samenleving waren, behalve de aanwezigheid van militairen, de effecten van de oorlog die om ons heen woedde snel merkbaar: geïnterneerde militairen, vluchtelingen, distributie en schaarste.

In de voordracht wordt zeker ook aandacht besteed aan hetgeen dat in Brabant van deze bijzondere periode uit onze geschiedenis merkbaar was.

 

Drs. T.P. (Tom) Sas (1980) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen waar hij afstudeerde met een scriptie over de relatie tussen Nederland en Groot-Brittannië in de Eerste Wereldoorlog. Naast zijn baan als geschiedenisdocent aan het ds. Piersoncollege in ‘s-Hertogenbosch werkt hij als zelfstandig historisch onderzoeker. Sas publiceert met regelmaat over het thema Nederland en de Eerste Wereldoorlog. Zo droeg hij onder meer als auteur en redacteur bij aan de totstandkoming van de regiobundel ‘Brabant en de Eerste Wereldoorlog’ (2016) en de stadsbundel ‘’s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog’ (2018). In 2018 verscheen zijn boek ‘Holland Neutraal’ over de Nederlandse Leger- en Vlootfilm. Hij is secretaris van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW).

 

De lezing wordt gehouden op 18 november in de grote zaal van Boer Goossens en begint om 20:00 uur. De toegang is voor onze Heemkundeleden gratis. Aan niet-leden vragen wij een vrijwillige bijdrage van €2,50.